Alle partners van Bij De Rotte zijn gevestigd in Lansingerland. Deze gemeente bestaat uit de dorpen Bleiswijk, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs. Direct ten oosten van Lansingerland ligt de schitterende rivier de Rotte en de mooie Rottemeren.

DSC_0083.jpgDe veenrivier de Rotte begint bij Moerkapelle (bij de molen “De Oorsprong”) en stroomt via de Rottemeren, langs Bleiswijk en Bergschenhoek (woonkern De Rotte) tot aan Stadsdriehoek van Rotterdam waar de Rotte overgaat in het Stokviswater.

In 1270 werd een 400 meter lange dam in de Rotte gelegd, om het Maaswater buiten te houden. Het Rottewater kon via sluizen in de dam vrij uitstromen. De dam, die vrijwel onmiddellijk bebouwd werd, vormt de oorsprong van Rotterdam. Na verloop van tijd werd deze dam Hoogstraat genoemd.

In 1871 werd de Binnenrotte (de Rotte binnen de Stadsdriehoek van Rotterdam) gedempt voor de aanleg van het Luchtspoor. Het teveel aan Rottewater wordt sindsdien alleen nog buiten de Stadsdriehoek om afgevoerd, via de Boezem langs Kralingen en met behulp van een gemaal in de Nieuwe Maas.

Schepen konden desgewenst via Stokvisverlaat en Delftsevaart het buitenwater bereiken, maar erg aantrekkelijk was die route niet. In 1920 besloot Rotterdam een ringvaart om de stad te leggen. De Rotte werd via Noorderkanaal en Schie-Schiekanaal verbonden met de Delfshavense Schie en stond via de Parkhaven in verbinding met de Nieuwe Maas (zie kaartje).

In de oorlogsjaren werd getracht om ook de route binnendoor te verbeteren. De Delftsevaart en het Steiger werden verbreed. Door het Stokviswater te graven werd bovendien een verbinding gerealiseerd tussen de Rotte en de Delftsevaart. Stadsarchitect W.G. Witteveen liet de nieuwe verbinding aanleggen “voor den aanvoer van bouwmateriaal … met het oog op de schoonheid van de stad en [met] het oog op branden…” Na de Tweede Wereldoorlog bleek de rol van de binnenscheepvaart in het centrum van Rotterdam echter te zijn uitgespeeld.

Tegenwoordig is de Rotte onderdeel van de vaarweg van Rotterdam binnendoor naar Gouda, waardoor vooral kleine pleziervaartuigen de drukke Nieuwe Maas kunnen vermijden. Vanuit Rotterdam vaart men dan door het Zevenhuizer Verlaat verder via de Hennipsloot en de Ringvaart van de Zuidplaspolder.

(Bron: Wikipedia)